Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi

Sıfır Atık Eğitimleri


Sıfır Atık Yönetmeliği’ne göre sıfır atık yönetim sistemi kuran bina ve yerleşkeler sorumluluk alanları dahilindeki tüm kişi ve kuruluşları, atıklarını türlerine göre ayırmaya ve ayrı biriktirmeye teşvik etmekle yükümlüdür. Çanakkale’de atıklar için atıklar için üçlü sistem uygulanmaktadır. Bu uygulamaya göre kağıt, karton, metal, plastik ve kompozit maddeler mavi kutuda, cam atıklar yeşil kutuda, diğer atıklar ise gri kutuda toplanmaktadır.

Bu kapsamda Mühendislik Fakültesinde beşli sistem olarak kullanılan atık toplama sistemleri Çanakkale’de kullanılan sisteme uygun etiketleme yapılarak üçlü sisteme dönüştürülmüştür. Ayrıca sınıflarda hali hazırda kullanılan çöp kutuları koridorlara çıkarılmış ve Sıfır Atık Yönetmeliği’nde belirtilen renklere uygun etiketleme yapılarak geri dönüşüm kutularına dönüştürülmüştür.

Fakültemiz temizlik personeline ve öğrencilerimize geri dönüşüm atıklarını (kağıt, karton, metal, plastik, kompozit vb.) temiz ve hacmi küçültülmüş bir şekilde uygun geri dönüşüm kutularında biriktirmeleri; cam atıklarını yeşil etiketli kutuya; diğer çöpler, hijyen atıkları vb. atıkları geri dönüştürülemeyen atıklar kutusuna atmaları konusunda Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nilgün AYMAN ÖZ tarafından bilgilendirme yapılmıştır. Bu kapsamda Mühendislik Fakültesi’nde bulunan bölümlere ayrı ayrı eğitimler düzenlenmiştir. Ayrıca https://sifiratik.comu.edu.tr/ sayfasından kampüste yapılan çalışmalar hakkında ek bilgilere ulaşılabilmektedir.